Dogodi li se i vama da šetate nekim gradom i pozornost vam potpuno oduzme neka građevina? Jednostavno se morate zaustaviti i detaljnije pogledati. Možda opaliti neku lijepu sliku. Svaka od tih građevna ima priču. Od ideje u glavi arhitekte koji ju je projicirao, razdoblja kada je građena – do namjene kroz povijest pa sve do danas.

U Vukovaru veliki dio zgrada koje nam oduzimaju dah imaju jednu poveznicu – Fran Funtak. Jedan je od najznačajnijih arhitekta Slavonije u prvoj polovini 20. stoljeća, rođen u selu Harkanovci nedaleko od Osijeka. Ipak, najveći dio radnog vijeka boravio je u Vukovaru. Tu završava osnovnu školu i nižu realku, a fakultetsko obrazovanje nastavlja u Grazu i Budimpešti. 

Franova specijalnost bila je gradnja u armiranom betonu, građevinskom materijalu čija se upotreba u tom vremenu tek počela širiti. Po završetku studija 1905. godine u Vukovaru se zaposlio u domaćoj građevinskoj kompaniji ‘Josip Banheyer i sin’. Tadašnje malo poduzeće koje se uglavnom bavilo gradnjom cesta i prodajom drva, do početka Prvog svjetskog rata postaje jedna od najvećih vukovarskih tvrtki, upravo zahvaljujući Funtaku. Nakon raspada ove obiteljske tvrtke, Funtak osniva vlastito građevinsko poduzeće, koje vodi u Vukovaru sve do 1945. godine.

Uživajte u arhitektonskom opusu Frana Funtaka.

Vila Streim 
Vila obitelji Streim, izgrađena ispod njihovog vinograda na Vučedolu, prva je u istočnoj Hrvatskoj izgrađena u cijelosti od armiranog betona i to 1918. godine. Ovaj najbolji primjer vukovarske secesije danas služio kao upravna zgrada Muzeja Vučedol. 

Mađarska škola
Mađarska škola u Vukovaru osnovana je 1911., a ukinuta samo sedam godina kasnije. Umjesto nje su osnovane muška i ženska osnovna škola. Škole se spajaju u jednu zajedničku 1947. godine i tako djeluje sve do 1985. godine. Danas je u toj zgradi smještena Policijska uprava Vukovar. 

SDK 

Prijeratna zgrada Zbirke Bauer, koju mnogi u Vukovaru bolje poznaju kao negdašnje sjedište Službe državnog knjigovodstva (SDK), bila je dvokatna reprezentativna palata izgrađena 1922. godine. 

Zvonik kalvinske crkve 

Za izgradnju zvonika mađarska zajednica je ipak izabrala jednog Hrvata, što govori o tome kako je Fran imao vrlo velik ugled u onodobnom Vukovaru. I ovaj projekat ostvaren je dok je radio za poduzeće Banheyer i sin, a toranj je poseban jer je bio u cijelosti izgrađen od armiranoga betona – prva građevina takve vrste u Hrvatskoj. O zvoniku te samoj kalvinskoj crkvij u tadašnjem Vukovaru, moći ćete pročitati u našem sljedećem blogu.

Zvonik Frana Funtaka

Stari vodotoranj

Građevina izgrađena iste godine kada i zvonik, još je jedan Funtakov rad s armiranim betonom koji ponosno stoji još i danas. Visok je 19 m, s kapacitetom od 50 000 litara vode, a krasi ga kasno-secesijski stil.

Funtakov rad ovdje nije stao. Doprinio je Gradu s još građevina poput Vile Pifat, Grobne sinagoge, tvornicu “Vulkan” (1935), Higijenski zavod (1929), katnicu Njegić pokraj mosta na Vuki (1936) i druge.     

Nadamo se da ćemo uskoro imati slike i ovih građevina. 

Izvori slika:
Gradski muzej Vukovar, radovi D. Damjanovića te Facebook stranica Vukovar i okolica u prošlosti

0 0 vote
Article Rating

Obaveštenja
Obavesti me o
1 Comment
stariji
noviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Vukovarcem. O tome šta je sve napravio za Vukovar i u Vukovaru mogli ste pročitati u našem prethodnom blogu, a danas se fokusiramo na njegov možda najznačajniji rad – zvonik kalvinske […]