Gradski muzej Vukovar je ustanova iznimne kulturne i zavičajne vrijednosti, kako za sam Grad, tako i za cjelokupnu hrvatsku baštinu. On oslikava kulturno-povijesne i društvene prilike vukovarskog kraja od vremena vučedolske kulture do novijeg doba. Muzej je 2018. proslavio 70 godina postojanja, a put do uvažene ustanove kakvom je danas bio je nadasve zanimljiv. 

Nastanak muzeja

Prve pokušaje osnivanja muzeja pronalazimo još u 19. stoljeću, kada su pojedini ugledni Vukovarci predlagali njegovo osnivanje, ali bez konkretnog učinka. Vukovarsko područje je zbog svoga izuzetnog geografskog smještaja oduvijek bio važan prostor. Tu su različite civilizacije i narodi ostavili svoj materijalni trag, stoga je potreba za osnivanjem muzeja bila logična. Sredinom 20. stoljeća kreće ozbiljnije zalaganje za nastanak muzeja, kada su pojedini građani darovali svoje vrijedne zbirke. Osoba koja se svakako ističe svojim donacijama stilskom namještaja, oružja, umjetničkih predmata i znatne količine rimsko novca bio je dr. Antun Bauer. On potiče  konačno osnivanje Gradskog muzeja u Vukovaru, koji je odlukom Narodnog odbora 1946. godine i osnovan, a djelovanje započinje prvom stalnom izložbom 1948. godine.

Na početku svoga djelovanja Muzej je bio smješten u baroknoj zgradi nekadašnje Diližanske pošte u središtu grada. Muzejska djelatnost odvijala se paralelno s arheološkim istraživanjima na Lijevoj bari i Vučedolu, gdje su otkriveni bogati arheološki nalazi iz mlađeg eneolita koji će u budućnosti obilježiti rad Muzeja. Od 1964. godine muzej nastavlja svoje djelovanje u baroknom dvorcu grofova Eltz, gdje se nalazi i danas. Preseljenjem u dvorac Eltz Muzej je dobio prikladan prostor za odvijanje svojih djelatnosti, smještaj dotadašnjih zbirki i osnivanje novih. Stalnim postavom u 24 sobe dvorca, imamo priliku vidjeti kronološki slijed prošlosti vukovarskog kraja.

Izvor: Gradski muzej Vukovar

Muzejske zbirke

Muzejske zbirke kakve postoje danas prikupljane su na zanimljive načine. Predmeti su u muzej dolazili darovnicama uglednih vukovarskih obitelji, slučajnim pronalascima na tavanima i podrumima starih kuća ili otkupom. Na osnovu sve građe Gradski muzej Vukovar danas djeluje kroz 7 odjela: Kulturno-povijesnu zbirku i arhiv, Arheološki odjel, Numizmatičku i etnografsku zbirku, Zbirku Bauer i galeriju umjetnina, Spomen muzej nobelovca Lavoslava Ružičke i Spomen muzej II. Kongresu KPJ te muzejsku knjižnicu.

Kulturno-povijesna zbirka

Sadrži veliki broj cehalija kao što su rijetke cehovske škrinje, barjake i arhivsku građu s preko 1000 predmeta koji daju uvid u bogati život vukovarskog obrtništva iz 18. i prve polovice 19. stoljeća. Zbirka sadrži i predmete od umjetničkog kovanog željeza, kreacije stilskog namještaja (salonske garniture, rezbarene stolice, raskošna ogledala, ormare, police, krevete, komode, vitrine i dr.) kao i lijepu zbirku satova, od velikih salonskih pa do zidnih, stajaćih, džepnih, budilica i dr. Vrijedno je spomenuti i zbirku stakla, pehara i čaša. Građa koju sadrži zbirka pokriva vrijeme od formiranja starog Vukova kao središta Vukovske župe, preko doba turske vladavine u 16. i 17. stoljeću pa sve do formiranja županije Srijemske 1745. godine. Većina predmeta je iz vremena baroka, kada u Vukovaru žive bogate građanske obitelji, ali ima i predmeta iz kasnijih razdoblja (klasicizam i secesija). Zbirka oružja sadrži oko 250 primjeraka hladnog i lakog vatrenog oružja iz vremena od 16. do 20. stoljeća, kao što su mačevi, sablje, kubure, lovačko oružje, ali i vojna odlikovanja, medalje, barutnice i dr. Velika pozornost od samog osnivanja muzeja posvećena je prikupljanju fotografija. U fotoarhivu se čuva više od 3000 snimaka Vukovara i obližnjih mjesta, proslava, manifestacija, krajobraza…

Numizmatička zbirka 

Vrlo vrijedna zbirka od preko 10 000 predmeta kovanog i papirnatog novca. Zbirka je nastala donacijama građana, a najvrjedniji komadi su i otkupljeni. Najveću donaciju ipak je dao osnivač Gradskog muzeja Vukovar, dr. Antun Bauer, koji je poklonio 3558 komada rimskog, srednjovjekovnog i recentnog novca. Iskapanjem na lokalitetima u blizini Vukovara pronađeni su i srebrni denari ugarsko-hrvatskog vladara Matije Korvina, Vladislava II i Ludovika II. U ovoj se zbirci također nalazi i rimski bakreni novac obitelji Konstantina, srebrni denari cara Sigismunda, kao i srebrni austrijski polutaliri i taliri te srednjovjekovni ugarski novac i austrijski srebrni novac iz 18. stoljeća. U muzeju se također nalazi i dio velike ostave srebrnih drahmi gradova Apollonije i Dyrachija pronađenih 1911. na širem području grada.

Izvor: Gradski muzej Vukovar

Zbirka Bauer

Nastala je 1959. godine donacijom uglednog Vukovarca dr. Antuna Bauera i čini oko 1400 umjetnina iz 19. i 20. stoljeća. Ova vrijedna zbirka posjeduje najcjelovitiji fond hrvatske umjetnosti između dva svjetska rata među kojima spadaju djela Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ise Kršnjavoga, Ivana Meštrovića, Emanuela Vidovića, Frana Kršinića, Ljube Babića, Vladimira Filakovca, Vanje Radauš. Galerijski postav dao je antologijski prikaz hrvatske moderne umjetnosti. Po vrijednosti djela i zaokruženom cjelinom zbirka Bauer spada u red najznačajnijih galerijskih fundusa u Hrvatskoj.

Izvor: Gradski muzej Vukovar

Spomen muzej nobelovca Lavoslava Ružičke 

Muzej je osnovan 1977. godine i postavljen u rodnoj kući nobelovca u središtu Vukovara. Sadrži niz dokumenata, predmeta iz radnog kabineta nobelovca, kao i zbirku medalja, plaketa i priznanja. Najveći dio zbirke posvećen je otkriću u području organske kemije za koje je dobio i Nobelovu nagradu 1939. godine.

A vi?

Jeste li kada bili u Gradskom muzeju Vukovar i što vas se najviše dojmilo? Ne ustručavajte se podijeliti s nama ako imate kakvu zanimljivu priču. Za one koji nisu, defintivno vam preporučujemo – osjećaj je fenomenalan kada vidite što se sve događalo u vašem Gradu kroz povijest.

*Tekst potpuno preuzet iz diplomskog rada Bojana Babinčaka “Kulturno-povijesa i zavičajna vrijednost sitnog tiska Gradskog muzeja Vukovar”

0 0 vote
Article Rating

Obaveštenja
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments